İçindekiler
Azerbaycan’ın Başkenti
Azerbaycan’ın Başkenti Bakü (Azerice: Bakı), Hazar Denizi’nin batı kıyısında yer alan Azerbaycan’ın başkentidir. Kafkasya’nın en büyük şehri ve en önemli kültür ve ticaret merkezidir. Ülkenin en doğusundaki ve en önemli sanayi, ticaret ve kültür merkezi olmasının yanı sıra önemli bir liman kentidir. Şehrin sakinlerinin çoğu Azeri’dir.
Bakü binlerce yıl öncesine dayanan bölgenin köklü şehridir. Hazar Denizi kıyısına konuşlanmasından dolayı tarihte hep tüm civar devletlerin hatta Roma ve Makedonların da büyük ilgisini çekmiştir. Bakü başkenti olduğu Azerbaycan’ın en büyük ve ekonomisi de en büyük şehridir. 3 milyon civarı nüfusu olduğu bilinen başkentin, Azerbaycan’ın nüfusunun 3’te 1’ine sahip olduğu görülmektedir. Halk Azerbaycan Türkçesi konuşurken birçok insan Rusça da bilmektedir. Hava sıcaklığı Bakü için yazlar 25 derece ve kışın da 5 derece ortalamalarda geçmektedir. Yağışların çok az ve rüzgarların da tam aksine çok kuvvetli olduğu görülmektedir. %94 Müslüman ve %4 de Hıristiyan cemaate sahiptir başkent Bakü. 35 kilometrelik metro hattına sahip Bakü’de 23 adet istasyon bulunmaktadır ve Kafkasya’nın da en büyük metrosu olma özelliğine sahiptir.
Bakü, Azerbaycan’ın başkenti ve o ülkenin en büyük şehridir. Aynı zamanda Doğu Avrupa’nın en eski şehirlerinden biridir ve tarihi binalarla doludur. Orta Doğu’da geçen herhangi bir film veya TV şovu izlediyseniz, Bakü muhtemelen Şam veya Bağdat’a çok benziyor. Gerçekten de Bakü, Bakü Körfezi boyunca Hazar Denizi sahilleriyle ünlüdür. Her yıl birçok uluslararası turist, manzaralarını görmek ve serin ikliminin tadını çıkarmak için Bakü’yü ziyaret eder.
Her şeyden önce, Bakü çoğu büyük şehirden uzaktır. Diğer Amerika ve Avrupa şehirlerinin çoğunu birbirine bağlayan eyaletler arası otoyol Bakü’nün hemen yanından geçmektedir. Ancak karayolu sadece Bakü’nün eteklerine kadar gidiyor – ondan sonra şehir merkezine gitmek için otobüs, taksi veya cip kullanmanız gerekiyor. Bakü’yü daha çok görmek isteyen yolcuların ya şehir merkezinden otobüse ya da taksiye binmeleri ya da karayolundan yürüyerek gelmeleri gerekecek. Her iki şekilde de işe yarar, ancak arabayla seyahat ederseniz daha fazla zaman kaybedersiniz.
İç hat uçuşları Bakü’yü Azerbaycan ve komşu ülkelerdeki çoğu büyük şehre bağlar. Moskova, St Petersburg, İstanbul, Taşkent ve Rusya, Türkmenistan ve Özbekistan genelindeki diğer büyük şehirlere direkt uçuşlar vardır. Ayrıca Tahran, Ankara ve Türkiye’nin diğer büyük şehirlerine direkt uçuşlar bulunmaktadır. Diğer direkt uçuşlar Bagoaz’ı İran’ın Meşhed ve Şiraz gibi büyük şehirlerine bağlamaktadır. Son olarak, Gence ve Sumgayıt gibi Azerbaycan’ın diğer büyük şehirlerine direkt uçuşlar vardır. Tüm bu uçuşlar Bakü çevresindeki birçok havaalanında durur, bu nedenle biletinizi ayırtmadan önce uçuş programınızı dikkatlice kontrol edin.
Doğu Avrupa’daki diğer büyük şehirlerin çoğu gibi, Bakü’de de ülke genelindeki diğer şehirlere bağlanan birden fazla tren hattı vardır. Trenler gündüzleri saat başı, geceleri ise iki saatte bir çalışır. Yolculuk yaklaşık altı saat sürüyor, ancak Azerbaycan’daki diğer büyük şehirlerin çoğundan Bagoaz’a ulaşmak için araba kullanmaktan veya uçmaktan çok daha hızlı. Ayrıca, trenler her zaman zamanında çalışır, böylece arabalarda ve uçaklarda yaptığınız gibi gecikmeli veya eksik trenleri beklemek zorunda kalmazsınız. Bazı trenler, Gence ve Sumgayıt gibi diğer büyük Azerbaycan şehirlerinden doğrudan Bagoaz’a bağlanır. Ancak trenler yalnızca gündüz çalışır, bu nedenle Azerbaycan’ı trenle daha fazla görmek istiyorsanız seyahatinizi buna göre planlayın.
Genel olarak, çoğu büyük şehirden uzak olmak, turistlerin her yıl Bakü’yü ziyaret etmelerini sağlar. Ancak ziyaret edenler, Amber Müzesi’ni ziyaret etmek veya Masagana Plajı’nda yürüyüş yapmak da dahil olmak üzere, oraya vardıklarında yapacak çok eğlenceli şeyler bulacaklar. Şehrinizden Bakü’ye nasıl gideceğinizle ilgili seyahat detayları için şu bağlantıya göz atın: http://www1.gotopnavigationsystems-tv/blog/how-get-to-baku-from-your-city
Azerbaycan Başkenti Bakü Tarihi
Bakü’nün tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Abşeron topraklarında bulunan arkeolojik buluntular, buranın eski bir yerleşim yeri olduğunu kanıtlıyor. Pirallahi, Zığ Gölü, Şüvelan, Merdekan, Binegedi, Emircan ve benzeri yerlerde MÖ 3. – 1. binyıllara ait arkeolojik malzeme bulunmuştur.
Bakü şehrinin tam olarak ne zaman kurulduğu belli değildir. Bazı araştırmacılar Bakü’den Kaytara (Kankara), Albana, Baruka vb. Aynı fikirdeler. Bakü 5-7’de bulundu. Sasani hanedanına ait asırlık hazine, buranın o dönemde yaşayan bir yer olduğunu gösteriyor. 5-6. Yüzyıllar boyunca Bakü, Bagavan ve Ateş-i Bakvan olarak anılmıştır. Arapça metinlerde (10. yüzyıl) “Bakuye”, “Bakuh”, “Bakü”, Rusça metinlerde (15. yüzyıl) “Baka”, Safevi Farsça metinlerinde “Badukübe” olarak geçmektedir.
Azerbaycanın Başkenti Bakü Nüfusu
Resmi istatistiklere göre, 2014 yılında Bakü’nün nüfusu 2.181.800 idi. Şehrin varoşları da dahil olmak üzere şehrin toplam nüfusu yaklaşık 3.125 milyondur, yani Azerbaycan nüfusunun üçte biri şehirde yaşıyor. Bakü, 2015 Avrupa Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yaptı. 2017 yılında İslami Dayanışma Oyunları 2017’ye ev sahipliği yapmıştır. Aynı zamanda Formula 1 yarışlarına da ev sahipliği yapmaktadır.
Azerbaycan Başkenti Bakü İklimi
Bakü karasal bir iklime sahiptir. Kışlar soğuk ve yağışlı veya karlı, yazlar ise sıcak ve kuraktır. Ancak güney bölgelerinde yazlar serin, kışlar ise ılık ve yağışlıdır. Sonuç olarak, güney kısımları ormanlarla kaplıdır.
Azerbaycan Bakü Limanı
Bakü Limanı hem yolcu gemilerini hem de dünyanın her bölgesine mal ihraç edilen bir merkez gibidir. Haydar Aliyev Havaalanı da her yıl birkaç kat büyüme potansiyeli ile bölgenin en hızlı büyüyen havaalanıdır. Bakü’deki devlet üniversitelerinin sayısı 20’yi bulmaktadır. Azerbaycan Milli Eğitim Bakanlığı’na bu üniversiteler her yıl Türkiye’den birçok öğrenciyi mezun edip, yeni öğrenciler getirmektedir.
Adres | Te. No. |
Katip Mustafa Çelebi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5, 34433 Taksim/İstanbul | (0212) 709 87 09 |