İçindekiler
Azerbaycan Haritası
Azerbaycan Haritası
Genel Bilgiler
Azerbaycan devletinin resmi adı Azerbaycan Cumhuriyeti’dir. Coğrafi olarak Kafkas bölgesinde yer almaktadır. Ülkenin resmi para birimi Azerbaycan manatıdır. Azerbaycan manatı, Kafkasya’daki en değerli para birimlerinden biridir. Azerbaycan’ın resmi dili Azerice’dir. Ülke ayrıca birçok azınlık dilini konuşuyor. Türkçe, Gürcüce, Rusça ve Juhuri Azerbaycan’da konuşulan diğer diller arasındadır. Azerbaycan, Türkiye’nin yedi bağımsız ülkesinden biridir. Ayrıca ülke Türk Konseyi üyesidir. Rusya, Gürcistan, Ermenistan, İran Azerbaycan’ın komşularıdır. Hazar Denizi’ne kıyısı olan Azerbaycan’da trafik sağa doğru akıyor. Azerbaycanlılar Türk’tür. Türkçeye çok benzeyen bir dil konuşuyorlar, Eski Türkçe konuşuyorlar. Türk Türkleri ile Azerbaycan Türklerinin dili aynıdır.
Ülke çok zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Öyle ki opera gibi sanat dalları ilk olarak Azerbaycan’da ortaya çıkmıştır. Ruslar ve Rezkinler Azerbaycan’da Türklerden sonra en büyük azınlıktır. 1991 yılında Sovyetler Birliği dağıldı ve Azerbaycan Cumhuriyeti kuruldu. İlk demokratik cumhuriyet 28 Mayıs 1918’de kuruldu. Azerbaycan Türk Konseyi üyesi olduğu için TÜRKSOY’un da üyesidir. Ayrıca Türkiye kıyısında yer alan Nahcivan Türkiye Cumhuriyeti de Azerbaycan’a bağlı özerk bir ülkedir. Azerbaycan aynı zamanda barışı sağlamak için NATO ile işbirliği yapan bir ülkedir. Ülkenin resmi bir dini yoktur. Ancak Azerbaycan’da yaşayan insanların çoğunluğu Müslümandır. Azerbaycan’ın resmi internet alan adı “.az”dır.
Azerbaycan’ın tarihi eski, modern ve feodal zamanlara kadar uzanmaktadır. Ülkenin birçok tarihi ve kültürel yeri var. Özellikle ülkedeki Bazardüzü dağı ziyaret edilmesi gereken doğal güzelliklerden biridir. Bu dağ Azerbaycan’ın en yüksek dağıdır.
Azerbaycan Sınır Komşuları
Azerbaycan sınırı, Azerbaycan’ın kara ve deniz sınırlarını ifade eder. Azerbaycan’ın 5 devletle uluslararası kara sınırı vardır.
Komşu ülkeler kuzeyde Rusya, kuzeybatıda Gürcistan, güneyde İran, batıda Türkiye (Azerbaycan’ın Nahçıvan yerleşim bölgesi yoluyla kuzeybatı) ve batı, kuzey ve doğuda Nahçıvan yerleşim bölgesi aracılığıyla Ermenistan’dır. Azerbaycan doğuda dünyanın en büyük gölü olarak listelenen ve aynı zamanda kapalı bir deniz alanı olan Hazar Denizi ile çevrilidir.
Ayrıca Ermenistan’ın üç Azerbaycan yerleşim bölgesi vardır: Berhudarlı, Yukarı Eskipara ve Kerki (Nahçıvan bölgesinin kuzey kesiminde). Azerbaycan’ın kuzeybatısında bir Ermeni yerleşim bölgesi, Artsvashen adlı bir köy var.
Karayla çevrili bir ülke olan Azerbaycan’ın açık denizlere (dolayısıyla okyanusa) erişimi olmamasına rağmen, Hazar Denizi, göl veya kapalı deniz, çeşitli tanım ve yorumlara bağlı olarak 713 km’lik bir kıyı şeridine sahiptir. Büyüklükleri ve beş ülkeyle olan sınırları nedeniyle, beş Hazar kıyı devletinin tümü (hala kısmen tanımlanmamış) deniz sınırlarına ve deniz gücüne sahiptir. Azerbaycan’ın Rusya ve Kazakistan ile deniz sınırları oluşturuldu, ancak İran ve Türkmenistan ile olan sınırlar tartışmalı olmaya devam ediyor.
Azerbaycan Koordinatları
Ülke, başkent Bakü’ye paralel olarak 39° 24′, 41° 54′ kuzey enlemleri ile 44° 46′, 50° 45′ doğu boylamları arasında yer almaktadır. Doğudan batıya 500 kilometre, kuzeyden güneye 400 kilometre uzunluğundadır. Doğu ile batı arasındaki zaman farkı 24 dakikadır.
Bugün Azerbaycan’ın yüzölçümü 86.600 kilometrekaredir.
Azerbaycan Coğrafi Konumu
Azerbaycan Coğrafi olarak Kafkasya’daki binlerce değerli incinin en güzeli Azerbaycan’dır. Ülke toprakları, tüm özelliklerini sayamayacağınız farklı fiziksel ve coğrafi alanlara sahip olduğundan, ülke toprakları illere ayrılmıştır. Bu bölgelerin isimlerini Büyük Kafkasya, Küçük Kafkasya, Kuraras, Lenkeran ve Orta Arras oluşturmaktadır. Bu alanların ayrılmasının nedeni elbette sahip oldukları farklı özelliklerdir. Azerbaycan, dünyadaki 11 iklim türünden 9’una sahip olduğu için her yönden çok farklı bir ülke olduğunu gösteriyor.
Azerbaycan Şehirleri
- – Bakü
- – Gence
- – Şekli
- – Nahçıvan
- – Sumqayıt
- – Mingeçevir
- – Lenkeran
- – Haçmaz
- – Kebele
- – Şirvan
- – Kobustan Rayonu
- – Berde Rayonu
- – Yevlah
- – Naftalan
- – Şemkir
- – Ağcabedi Rayonu
- – Celilabad
- – Kuba
- – Masallı Rayonu
- – Kusar
- – Gebedey
- – Astara
- – Kah
- – Neftçala
- – İmişli Rayonu
- – Goranboy
- – Ağdaş Rayonu
- – İsmayıllı
- – Ağdam
- – Göyçay
- – Beylegan
- – Şabran
- – Culfa
- – Daşkesen
- – Şamahı
- – Ağsu
- – Hızı
- – Oğuz
- – Babek
- – Salyan
- – Hırdalan
- – Balaken
- – Bilesuvar
- – Kürdemir
- – Kıvrak
- – Qovlar
- – Kubadlı
- – Siyezen
- – Kazah
- – Şerur
- – Samuh
Adres | Te. No. |
Katip Mustafa Çelebi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5, 34433 Taksim/İstanbul | (0212) 709 87 09 |