İçindekiler
Azerbaycan Et Fiyatları
Azerbaycan Et Fiyatları bizlere pahalı bir ülke imiş gibi gösterilen fakat et fiyatlarının bile ülkemizdeki ile eşdeğer ya da aşağıda olduğu bir ülkedir. Her an için çok farklı çeşitleri, birçok markette kolayca bulabileceğiniz ve Türkiye’de hiç görmediğiniz et çeşitlerini dahi görebileceğiniz bir ülkedir.
Et fiyatları üzerinden gidersek, ülkemizdeki 30 liranın üzerindeki dana etini hemen hemen 25-30 liraya alabileceğiniz ve sürekli olarak taze etin bulunabileceği bir ülkedir Azerbaycan. En özel etin dahi 40 lirayı geçmediği ülkede okuyacak olan genç arkadaşlarımızın bu konuda tereddüt etmesi ise tamamen daha öncelerden oluşturulmuş dedikodular silsilesine bağlıdır.
Tavuk eti kilosu da aynı şekilde Türkiye ortalamalarında gezen Azerbaycan’da Türkiye’den giden birçok marka da bulunmaktadır. Banvit gibi Türk ürünlerinin de tezgahlarda yerini aldığı ülkede 7-8 liralık tavuk fiyatları ile Türkiye ortalamaları tutturulmaktadır.
Azerbaycan Balık Fiyatları
Balık çeşitleri ise Azerbaycan da çok fazla olmamakla beraber Türkiye’den gelen balıkların sayesinde levrekten hamsiye, çipuradan mercana kadar birçok farklı çeşit bulunabiliyor. Ülkede yetişen Hazar Denizi’nden çıkma balıklar içinde kefal, kütüm gibi türler bulunmakta ve bunların da tatları Türkiye’den gelen balıklara göre oldukça farklı olmakta. Açık deniz balığı olmadıkları için ve oradaki ağır metallerden dolayı tatlarında kayıplar oluşmakta. Her neyse ki en azından somon ve Norveç gibi ülkelerden gelme balıkların ülkede fazlaca olması nedeniyle balıkseverlere de istedikleri zamanlarda 10 liradan 25-30 liralara kadar bir balık ziyafeti sunulabiliyor.
Et Tüketiminin Önemi ve Maliyetleri
Et, dünyada en çok tüketilen gıda maddesidir. Çoğu ülkede et bir incelik olarak kabul edilir ve diğer et türlerine kıyasla pahalıdır. Sığır eti, sınırlı miktarlarda üretildiği için en pahalı etlerden biridir. Bunun dışında et fiyatları bölgeye, mevsime ve kesim yöntemine göre değişiklik göstermektedir. Yüksek fiyatlar tüketim kalıplarını, sağlığı ve çevreyi etkiler. Bu nedenle, fiyatı etkilemeden et arzını artırmanın yollarını bulmak önemlidir.
Et fiyatı, uluslararası piyasalardan ve yerel müşterilerden gelen talepten etkilenir. FAO istatistiklerine göre, küresel et üretimi 1970-1980’de 153 milyon tondan 1990-2000’de 180 milyon tona yükseldi. Sonuç olarak, et fiyatları bu süre zarfında düştü. Et işleme tesisleri, yüksek işçilik ve işletme maliyetleri nedeniyle fiyatlar düştüğünde bile çalışmaya devam ediyor. Ayrıca, ihracatçı ülkeler fiyatlar düşük olduğunda üretimlerini azaltmaktadır. Bu, fiyatları artıran düşük arza neden olur. Bunun yanı sıra endüstriyel ölçekte et üretmek için yüksek yatırımlar gerekiyor.
Tüketiciler tasarruf etmek istiyorlarsa nakliye maliyetine katlanmak zorundalar. Yüksek nakliye maliyetleri, düşük gelirli bölgelerde yaşayan tüketiciler için düşük fiyatlı etleri daha az uygun hale getirir. Sığır eti kıtalar arasında, domuz eti ve kümes hayvanları ise kıtalar arasında taşınır. Yakıt ve nakliye maliyetlerinin büyük bir kısmı tüketiciler için doğrudan et fiyatlarına gidiyor. Ancak ulaşım için uçak yerine tekne, tren ve araba kullanmak gibi seyahat maliyetlerini düşürmenin yolları var.
Kırmızı Et Üretimi
Bazı uzmanlar, tüketiciler için ucuz sığır eti için hükümet arazilerinde daha fazla hayvanın otlatılmasına izin verilmesini önermektedir. Bu yönteme ‘sığır yetiştiriciliği’ denir ve çevreye ve hayvancılık üretim oranlarına birçok faydası vardır. Arazinin verimli kalması için düzenli bakıma ihtiyacı var, bu da hayvan yetiştirmeyi çöl alanlarında da zorlaştırıyor. Hükümet, canlı hayvan üreticilerine yem sübvansiyonu sağlayarak veya üreticilerin düşük maliyetle hayvan yemi için doğrudan ürün ithal etmesine izin vererek bu yöntemi teşvik etmektedir. Koşullara bağlı olarak, hayvancılık, yalnızca ihracat için sığır eti üretmekten daha karlı olabilir.
Et, nakliye maliyetleri ve uluslararası pazarlardan gelen yüksek talep nedeniyle pahalı bir gıda maddesidir. Ancak tüketiciler toptan fiyatlarla daha ucuz et satın alarak harcamalarını azaltabilirler. Hükümet, çeşitli sığır etlerini tercihli oranlarda ithal ve ihraç ederek et fiyatını kontrol etmeye çalışır. Tüketiciler söz konusu olduğunda, ucuz etten daha iyi bir anlaşma olamaz!
Adres | Te. No. |
Katip Mustafa Çelebi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5, 34433 Taksim/İstanbul | (0212) 709 87 09 |