İçindekiler
Azerbaycan Düğünleri
Azerbaycan Düğünleri birçok şeyin bizimkilerle aynı gibi gözükmektedir. Düğün salonları, gelen konuklar vesaire, hepsi Türk adetleri ile örtüşmektedir. Birçok düğünlerdeki şatafat ve etrafa (hava atma) durumu çok net bir şekilde hissedilmektedir. Bir örnek vermek gerekirse;
Bazı büyük düğün salonlarında, ki bunlara şadlık sarayı denir, gelen konuklar için takı merasimi yerine sandıkların içine önceden belirlenen miktarlarda paralar atılıyor. Genellikle 50-60 Manat yani 150 lira en az takı için gelen misafirler sandığa zarf içinde para atıyorlar. Hali vakti yerinde olanlar çok daha fazlasını atabiliyor. Herkes zarfın üzerine de adını yazıp kim olduğunu da bu şekilde açıklamış oluyor. Kız tarafı ve erkek tarafı için ayrı ayrı sandıklar oluşturuluyor ve çıkışta düğün sahibi tarafından bu sandıklar toplanıyor. Bazı zamanlarda eğer düğün sahibi varlıklı ise hediye de isteyebiliyor, paranın yerine.
Azerbaycan Toy Düğünü
Toy adı verilen düğünler eskiden hem erkek hem de kız tarafından yapılırmış. Sonraları bunun külfetinden kurtulmak için ortaklaşa yapılmaya başlanmış.
Düğünün içeriğine bakacak olursak, eğlenceli, yemeli-içmeli bir düğün yani toy tercih ediliyor ve bunlar başlamadan önce nikah kıyılıp çift muradına eriyor. Sonrasında ise hem eğlence başlıyor hem de masalarda içkiler gırla gidiyor. Şarkıcılar da farklı farklı gelip şarkılarını söylüyor ve konukları coşturuyorlar. Ayrıca düğündeki yemekler o kadar fazla ve çeşitli yapılır ki kimse sunumların tamamını yiyemez ve bundan dolayı da çok fazla artar. Kalanlar da yurtlara ve personellere dağıtılır.
Bir Toy Düğünü Nasıl Olur?
Düğün Öncesi ve Nikah
“Şadlık Sarayı” (düğün salonu), Bakü’nün ve vilayetlerin yoğun olarak bulunduğu yerdir. Bazıları çok süslü, çok katlı, çok odalı. “Oyuncaklar” (düğünler) ve bazen nişanlar burada yapılır. Gelen “qonaklar” veya misafir davetiyeleri, düğün sahibine hediye ve mücevher yerine önceden belirlenmiş miktarda para verir. Yakın zamana kadar bu miktar kişi başı 50 manattı. Ama şimdi bu miktar en düşük ve zenginler 100 manat veriyor. Oyuncak çıkışında kız tarafında ve erkek tarafında olmak üzere iki kutu bulunmaktadır. Sandık kendinden yapışkanlı zarflara ve kalemlere sahiptir. Davetliler parayı zarflara koyar, üzerine isimlerini yazar ve bir oy gibi sandığa atarlar. Bazen düğünün sahibinin parası varsa getirmeyin derdi. Bu durumda, misafir bir hediye getirdi. Eskiden hem erkek hem de kadınların düğün yapması adettendi. Yani iki kez yapılmış ve bir kızın düğününe erkek düğünü deniliyordu. Ancak şimdi aileler bir anlaşmaya vardılar ve işi bir çırpıda halletmeye başladılar.
Tören başlamadan önce, nikah memuru düğünü keser ve gelin ve damada bunu dikkatlice düşünüp düşünmediklerini sorar.
Düğün Eğlencesi
Düğün sahibi, misafirler her zaman canlı müzik eşliğinde yiyip içtiler, oyun oynadılar ve dans ettiler. Para veriyorlar ama aynı zamanda gece kulüplerine gidip burada eğlenme ihtiyacı da görüyorlar. Yani bir taşla iki kuş vuruyor. Gece kulübüne paranın verildiği yerde parti işbirlikçi bir şekilde yapıldı. Akşam 18.00’de misafirler gelmeye başlamış, damat 07.00’de davul ve boru sesleri ile içeri girmiş ve nikah masasına oturmadan yapılmıştır.
Düğün Yemekleri
Bol soğuk mezeler ve votka, alkolsüz içecekler önceden masaya koyulur ve her zaman sıcak meze, peynirli börek, mantar ciğer, tavuk şiş, bıldırcın, köfte, biftek, mantar yumurtası vb. servis eden garsonlar tarafından servis edilir. Saat 10’da padişaha “aş” (kuru üzümlü, kuru kayısılı ve etli Azerbaycan pilavı) ikram edilir, ardından “tort” (kek) gelir. Parti saat 12’de bitiyor. Yemekten sonra saraydaki görevliler fazlasıyla artan yemeği yediler ve geri kalanı çocuk yurduna gönderildi. Düğün sırasında gösteriler de olacak. Erkek ve kadın şarkıcılar ve orkestralar yerel müzik çalıyor.