İçindekiler
Bakü Camileri
Bakü Camileri, Azerbaycan’ın gelenekçi yapısının yanında şimdilerde çağdaş kimliği de oldukça öne çıkmaktadır. Her geçen gün gelişen ve değişen Bakü için de madenlerin bu denli ekonomiye etkilemesi ile oldukça fazla göç aldığı ve özellikle üniversite öğrencilerinin de akınına uğradı görülmektedir. Tabiki burada yaşayan ve gelen insanların da büyük çoğunluğunu Müslümanlar oluşturmaktadır. Normal olarak da Bakü’de camilerin yerleri, tarihi camiler ve onların isimleri, yapıları çok büyük önem kazanıyor.
Bugünlerde Bakü’ye gittiğinizde gözünüze en mükemmel görünecek ve sizi tarihin dalgalı sularında yüzdürecek olan cami kuşkusuz ki Muhammed Camisi’dir. 1078 yıllarında yapıldığı tahmin edilen caminin yapısı ve oluşturduğu hava sizde farlı bir his bırakacaktır. 1416 yılında yapılma olan Şeyh İbrahim Camisi, 1481 yıllarından itibaren Müslümanlara hizmet veren Tuba Şah Camisi, 1663 yapımlı Nardaran Camisi, Bibi Heybet Camisi gibi camilerin yanında Keygubad (Keykubat) Camisi ile Ali Bin Ebi Talip Camisi de sizlerin beğenisini kazanacaktır.
Bakü Tarihi Camileri
Ayrıca yukarıda saydığımız tarihi özellikleri ve yüzyıllar önce yapılmalarından dolayı antik önemi de olan camilerin dışında da , Beyler Camisi, Çin Camisi, Hacı Gaib Camisi, Gileyli Camisi, Şehitler Camisi ve daha birçok cami de ibadethane olarak İslam alemine hizmet etmektedir. Türk öğrenciler de dahil olmak üzere yurtdışından gelen ve lokal olarak yaşayan herkesin bu camilere akın ettiğini ve ibadetlerini yerine getirmeye çalıştıklarını göreceksiniz.
Haydar Camii
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 2013-2015 yılları arasında Bakü’nün Binegedi ilçesinde bir cami inşa etti. Cami, eski Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in adını almıştır.
Bakü Türk Şehitliği Camisi
Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) tarafından 1996 yılında yaptırılan ve 2009 yılında tadilat nedeniyle kapatılan Şehitlik Camii yeniden ibadete açıldı. Türk şehitlerinin mezarlığının da yer aldığı Şehitler peçesinin yanındaki camide Müslümanlar eskisi gibi namaz kılabilecekler.
Azerbaycan Milli Meclisi ve Savunma Bakanlığı binasının yakınında bulunan Şehitler Camii, 1918 yılında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’yü Ermeni ve Bolşevik çetelerin işgalinden kurtaran Kafkas İslam Ordusu şehitleri anısına yaptırılmıştır.
Taze Pir Camisi
Azerice: Təzəpir məscidi, Azerbaycan’ın Bakü şehrinde bulunan bir camidir. İnşaatı 1905 yılında başlamış ve 1914 yılında tamamlanmıştır. Cami fikri ve fonu Azerbaycanlı hayırsever Nebat Hanım Asurbeyova’ya (Aşurbeyli) aittir.
Bibi Haybat Camii
Azerbaycan’ın Bakü Körfezi’ndeki Bibi Haibat Camii’nin içinde, on iki imamdan yedincisi, İmam Musa Kazım Haret ve İmam Musa Kazım’ın kızı Hz. Kim’in iki oğlu ve bir torununun mezarları. Bu mimari anıt, 13. yüzyılda (1281-1282) II. Şirvanşah tarafından yaptırılmıştır. Farrohzad bin Asitan tarafından yaptırılmıştır. Mimarı Mahmud bin Said’dir ve 1936 yılında Sovyet rejimi tarafından yıkılan bina, Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazanmasının ardından Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in girişimiyle 1998 yılında yeniden inşa edilmiştir.
1257 yılında bekar olarak vefat eden Hekime Hanım, hayatını kardeşinin (İmam Ali Rıza) çocuklarına bakmakla geçirmiştir. Kendisine zarar veren halifeden kaçarak Bakü’ye geldi.
Camiye Bibi Heybet adı verildi, çünkü zamanın büyüklerinden Hacı Bedir, Hekime Hanım’ın adını gizleyip düşmanları Hazreti Hekime’yi duymasın diye ona “Bibi” dedi. Bibi Heybet Heybet’in halası demektir. Muhterem Hacı Badir’in türbesi, Hekime Hanım’ın eteğinde alçak bir şekilde inşa edilmiştir.
Bu camilerin dışında İçeri Şehir Cuma Mescidi, Hacı Cevat Camisi ve Karaçukur Camisi Bakü şehrinin görülmesi gereken camilerdendir.
Adres | Te. No. |
Katip Mustafa Çelebi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5, 34433 Taksim/İstanbul | (0212) 709 87 09 |